פיברומיאלגיה (בעברית: דאבת שרירים) היא תסמונת כרונית המתבטאת בכאבים מפושטים במערכת השרירים והשלד אשר אינו נגרם על-ידי דלקת במפרקים. מדובר בתסמונת שכיחה הפוגעת בכ-4%-3% מכלל האוכלוסייה בעולם, עם שכיחות גבוהה יותר אצל נשים. התסמונת מלווה בעייפות כללית, הפרעות שינה, בעיות ריכוז וזיכרון, וכן תחושת נוקשות בשרירים ובמפרקים. עוצמת הכאב נעה בין תחושת כאב קלה ועד כאב חריף המפריע לפעילות יומיומית.
למרות שכיחותה, פיברומיאלגיה היא תסמונת חדשה יחסית בתחום הראומטולוגיה. שאיננה מובנת לחלוטין לאנשי המקצוע, דבר שמציב אתגרים משמעותיים הן לחולים והן למטפלים. אחרי שנים רבות שבהן הבעיה נתפסה ככאב מדומיין, מחקרים עדכניים מעלים קשר בין התופעה לבעיות בהולכה העצבית במוח ואף דלקת במוח.
תסמינים ואבחון
* סימן ההיכר של פיברומיאלגיה הוא כאב כרוני נרחב. בניגוד לכאבי שרירים טיפוסיים, אי נוחות זו מתוארת לעתים קרובות ככאב מתמשך ועמום המשפיע על מספר אזורים בגוף.
* בנוסף לכאב, אנשים רבים חווים עייפות קיצונית, שעלולה להפריע לפעילות היומיומית ולאיכות החיים.
* בעיות שינה, כמו שינה שאינה ממלאת את המצברים ונדודי שינה, נפוצות גם הן, מה שתורם לתחושות התשישות, קשיי ריכוז וזיכרון, הפרעות קוגניטיביות ויכולת לבצע משימות מנטליות – מצב המכונה לעתים קרובות "ערפל פיברו".
* כאבי ראש כרוניים, לרוב בצידי הראש.
* תסמונת המעי הרגיז, התכווצויות בבטן התחתונה, שלשול ועצירות, בטן נפוחה.
* רגישות למגע וללחץ על העור.
* הפרעות מצב רוח כמו חרדה ודיכאון.
בשל האופי הרחב והחפיפה של תסמינים אלו, אבחון פיברומיאלגיה יכול להיות מורכב. הוא מאובחן בדרך כלל באמצעות תהליך של שלילת גורמים, מכיוון שאף בדיקת מעבדה ובדיקת הדמיה ספציפית לא יכולה לאשר באופן סופי את נוכחותו. רופאים מסתמכים לעתים קרובות על היסטוריה של המטופלים, רשימות תסמינים ובדיקות גופניות כדי לשלול מצבים אחרים לפני קביעת אבחנה של פיברומיאלגיה.
גורמים וגורמי סיכון לפיברומיאלגיה
כאמור, הסיבה המדויקת לפיברומיאלגיה עדיין אינה ברורה, אך מחקרים מצביעים על שילוב של גורמים גנטיים, סביבתיים ופסיכולוגיים. הגנטיקה עשויה למלא תפקיד מכיוון שפיברומיאלגיה יכולה להופיע במשפחות, מה שמרמז על מרכיב תורשתי. אירועים טראומטיים, זיהומים או מתח פסיכולוגי משמעותי מוזכרים לעתים קרובות במחקרים כזרזים להופעת תסמינים. בנוסף, עיבוד כאב חריג במוח ובמערכת העצבים המרכזית עלול להגביר את תפיסת הכאב בקרב הנפגעים.
גורמי סיכון מסוימים קשורים לעלייה בסבירות לפתח פיברומיאלגיה. אלה כוללים היסטוריה של מצבים כואבים אחרים כגון דלקת מפרקים ניוונית או דלקת מפרקים שגרונית, היסטוריה משפחתית של כאב ומתח פיזי או רגשי ממושך.
טיפול בפיברומיאלגיה
הטיפול בפיברומיאלגיה מבוסס כיום על גישה רב-תחומית. אמנם אין לה תרופה, אך אסטרטגיות שונות יכולות להקל את התסמינים ולשפר את איכות החיים של המטופלים. הטיפולים כוללים:
* תרופות: משככי כאבים, תרופות נוגדות דיכאון ונוגדות פרכוסים – כדי לסייע בניהול הכאב ולשפר את השינה.
* טיפולים שאינם תרופתיים: טיפול קוגניטיבי התנהגותי (CBT) שנועד לצמצם דפוסי חשיבה שליליים, ובהמשך לכך תופעות כמו דיכאון וחרדה; פעילות גופנית מתונה (הליכה, שחייה, רכיבה על אופניים, ריקוד); טיפולים בהידרותרפיה (מים חמים); טכניקות לניהול מתחים; שינויים באורח החיים, כגון שמירה על לוח זמנים קבוע של שינה; טכניקות הרפיה כמו מיינדפולנס, מדיטציה ונשימות עמוקות. כל אלה עשויים להועיל מאוד לסובלים מפיברומיאלגיה.
* קבוצות תמיכה וייעוץ: אלה יכולות להציע עידוד רגשי ולסייע למטופלים להתחבר לאחרים המתמודדים עם אתגרים דומים.
הטיפול בפיברומיאלגיה הוא אינדיבידואלי ודורש שיתוף פעולה הדוק בין המטופלים לרופאים ולמטפלים כדי למצוא את השילוב היעיל ביותר לכל מטופל ומטופל. הפיברומיאלגיה היא מצב הדורש מודעות ואמפתיה של סביבת המטופלים. רשתות תמיכה ואסטרטגיות טיפול מתאימות מסייעות לאלה שחיים עם הפרעה מתמשכת ומאתגרת זו להתמודד איתה טוב יותר ולשפר את איכות חייהם ואת התפקוד החברתי שלהם.
פיברומיאלגיה טיפול חדשני: Q-room
חדר הטיפול החדשני Q-room נותן מענה ממוקד ומהיר לכאבים ומבוסס על טכנולוגיה מדויקת וישירה לטיפול בכאב, באמצעות מגוון מכשירים חדשניים שפותחו בגרמניה ומבוססים על דאטה שנצברה במשך שנים רבות. הטיפול נעשה בכמה מפגשים בודדים, כל אחד מהם של כ-25 דקות, באמצעות פיזיותרפיסטים מוסמכים בעלי ידע נרחב באבחון ובזיהוי מנגנוני הכאב.
בטיפול בטכנולוגיית MEDKEY ב-Q-room מתבצע גירוי חשמלי עצבי על גבי העור הממוקד באזורים הכואבים. הגירוי החשמלי פועל על ידי חסימת אותות הכאב הנשלחים למוח, ומסייע בשחרורם של חומרים כימיים במערכת העצבים המרכזית כמו אנדורפינים, אשר פועלים כמשככי כאב טבעיים.
הפרוטוקול הטיפולי, שנבנה עם צוותים באוסטרליה ובגרמניה, מסייע בוויסות ובאיזון איכותי של מערכת העצבים. לפיכך, טיפול ב-Q-room יכול לסייע בהפחתת הכאב ובהקלה של תסמינים נוספים הקשורים לפיברומיאלגיה. בנוסף, הטיפול עשוי לסייע בהורדת רמת הורמוני לחץ, ובהתמודדות עם התסמינים הפיזיולוגיים והנפשיים הנלווים.
טכנולוגיית הגירוי החשמלי (אלקטרותרפיה) מסייעת לווסת ולאזן את מערכת העצבים – וכך מעוררת את המנגנון הטבעי של "כוח ההתחדשות" במוח המסייע לתיקון והתחדשות הגוף, תוך זיהוי מדויק של מקור הכאב וטיפול מותאם אישית. הטיפול מבטיח לא רק הקלה בכאבים ובסימפטומים אלא מטפל גם בשורש הבעיה, ובמקרים רבים מפחית את הצורך בשימוש בתרופות או באמצעים כירורגיים.