לוגו

טיפול בפוסט טראומה מורכבת

העלייה הגדולה בנפגעי פוסט-טראומה בעקבות אירועי 7 באוקטובר מחייבת מתן פתרונות יעילים, כאשר לדעת אנשי המקצוע התופעה עוד עתידה להתרחב מאוד לאחר המלחמה. חלק מהם סובלים מפוסט-טראומה מורכבת וחמורה יותר, המחייבת סיוע מיידי. ישנו טיפול לפוסט טראומה מורכבת, טיפול טכנולוגי חדשני מציע הקלה מהירה ובטוחה לסובלים. 

בעקבות אירועי 7 באוקטובר ומלחמת חרבות ברזל, פינוי עשרות אלפים מבתיהם ופגיעה במשפחות רבות בגלל המתח המתמשך וימי מילואים ללא סוף – משרד הביטחון צופה כי עד שנת 2030 צפוי מספרם של פגועי הנפש בישראל לגדול ביותר מ-170%. אם ערב המלחמה טופלו באגף השיקום כ-11 אלף פגועי נפש, על פי התחזית עד סוף 2024 טופלו בו כ-30 אלף. יותר מ-3,000 מהפצועים במלחמה, כ-29%, מתמודדים עם פגיעות נפשיות כמו חרדה, דיכאון, פוסט-טראומה, קשיי הסתגלות וקשיי תקשורת.

מצב זה עלול עוד להחמיר, שכן לדברי מומחים לטיפול בטראומה שלב הפוסט-טראומה מגיע רק כשהמצב נרגע, כאשר התפקוד היומיומי של 15%-10% מהסובלים מהמחלה ייפגע לאורך זמן. יתר על כן, גם מי שלא היו בקו האש, אלא חוו "רק" טילים ואזעקות, שאנשים שהם מכירים נהרגו או נפגעו, או שספגו את האירועים הקשים דרך כלי התקשורת – עלולים לפתח פוסט-טראומה. במקרים קיצוניים עלולה להתפתח גם הפרעה פוסט-טראומטית מורכבת (C-PTSD).

הפרעת דְּחָק פוסט טראומטית (PTSD), על פי מחקרים שונים שנערכו מאז תחילת 2024, כחמישית מהישראלים סובלים מתסמינים של PTSD – הפרעת דחק פוסט טראומטית. התסמינים כוללים בין היתר תחושות של פחד, חרדה וחוסר אונים, לחץ דם, דפיקות לב מואצות, מחשבות חודרניות, עוררות מוגברת, פלאשבקים וזיכרונות מאירוע הטראומתי. לא מעט מתמודדי פוסט טראומה, מנסים להימנע מפעולה או הגעה פיזית למקום שיכול להזכיר את האירוע. כל אלו פוגעים באופן חמור בתפקודם של הסובלים מההפרעה וביכולתם לנהל חיי שגרה תקינים.

מהי הפרעה פוסט-טראומטית מורכבת

שלא כמו PTSD (Post-traumatic stress disorder) מסורתי, הנובע בדרך כלל מאירוע טראומטי בודד, פוסט-טראומה מורכבת – C-PTSD (complex PTSD) – היא ההגדרה למצב בריאותי נפשי חמור הנובע מחשיפה מתמשכת או חוזרת למצבים טראומטיים, כגון התעללות בילדות, אלימות במשפחה, סחר בבני אדם או שבי. זו גורמת למגוון סימפטומים, כמו חוויה מחדש של הטראומה, הימנעות מתזכורות לטראומה, קושי לשלוט ברגשות, פגיעה עצמית, ניתוק מהמציאות, ועוד.

מחקר שנערך על חיילים אמריקנים העלה כי כ-13% סבלו מפוסט-טראומה מורכבת. מחקר שנערך בישראל העלה כי כ-2.6% סובלים מפוסט-טראומה מורכבת (לצד 9% מפוסט-טראומה)

הגורמים לפוסט-טראומה מורכבת

פוסט-טראומה מורכבת יכולה להיגרם מכל סוג של טראומה ארוכת טווח. בדרך כלל הדבר כרוך במצבים שבהם לקורבן יש מעט שליטה והוא אינו מסוגל להימלט. לטראומה ארוכת טווח יכולות להיות מגוון השפעות המובילות לפוסט-טראומה מורכבת. הדבר נכון במיוחד אם הטראומה מתרחשת בילדות, מכיוון שהיא עלולה לשבש את התפתחות המיומנויות החברתיות והתנהגויות רגשיות. בנוסף, הילד עלול לחשוב שהטראומה היא באשמתו, מה שמוביל לתחושת בושה ארוכת טווח. ילד שגדל במשפחה מתעללת לא ילמד כיצד לנהל את רגשותיו בצורה הולמת.

סוגי המצבים הטראומטיים שיכולים לגרום לפוסט-טראומה מורכבת כוללים:

– התעללות או הזנחה פסיכולוגית, פיזית או מינית ארוכת טווח

– חשיפה ארוכת טווח לאלימות במשפחה 

– מלחמה, עינויים או חטיפה (בני ערובה, שבויי מלחמה, ניצולי מחנות ריכוז, פליטים, חברי כתות)

– מאסר

היות שזיכרונות טראומטיים אינם מאוחסנים במוח באותו אופן כמו זיכרונות אחרים, הדבר עלול להוביל למצוקה בלתי מוסברת ולתסמינים רגשיים ופיזיים אחרים.

תסמינים של פוסט-טראומה מורכבת

– תסמינים של פוסט-טראומה "רגילה": סיוטים, פלשבקים של האירוע המסויט, ערנות יתר, הימנעות מטריגרים הקשורים לטראומה, תחושת חוסר אונים, לחץ דם גבוה ודפיקות לב מואצות, מחשבות טורדניות. 

לצידם – תסמינים של טראומה מתמשכת:

* רגשות חזקים וקושי לשלוט בהם, קושי בוויסות רגשי (עצב עמוק, התפרצויות זעם, לצד קהות רגשית)

* הפרעות מתמשכות בזהות

* פגיעה עצמית ומחשבות אובדניות

* תפיסה עצמית שלילית: הרגשת חוסר אונים, אשם או בושה, חוסר ערך.

* בעיות בשמירה על מערכות יחסים בריאות: חלק מהאנשים נמנעים ממערכות יחסים לחלוטין, בעוד שאחרים מעורבים במערכות יחסים פוגעניות. ייתכנו חוסר אמון או פחד מאחרים, ולעומת זאת תלות מוגברת באחרים או נטייה לסבול התנהגויות פוגעניות. התוצאה: פגיעה בתפקוד משפחתי, חברתי, מקצועי וחינוכי.

* דיסוציאציה: תחושה של ניתוק מהמציאות, מהסביבה או מעצמך, הימצאות בחלום.

* תסמינים פיזיים כגון כאב כרוני, עייפות כרונית ותסמונת המעי הרגיז, או תסמינים גופניים אחרים ללא סיבה רפואית ברורה.

אבחון פוסט-טראומה מורכבת

פוסט-טראומה מורכבת הוכר כמצב בריאותי נפשי רק בתחילת שנות ה-90 והיא נכנסה לספר האבחנות של ארגון הבריאות העולמי רק ב-2018. האבחנה שלה דורשת קיומו של גורם דחק טראומטי (חוויות שגורמות פחד, חוסר אונים, דיסוציאציה) משמעותי לאורך זמן המאיים על הסובל מהמחלה באורח קיצוני. היות שההגדרה יכולה להזכיר בעיות נפשיות אחרות, כגון צורות אחרות של PTSD, דיכאון והפרעת אישיות גבולית – לעיתים קשה לאבחן אותה במדויק. 

לצורך ההגדרה של הבעיה כפוסט-טראומה מורכבת נדרש שילוב של שלושה גורמים המאפיינים פוסט-טראומה "רגילה" – חוויה חוזרת ונשנית של האירוע הטראומטי, הימנעות מלהזכיר את הטראומה, וחוויה של איום בהווה – לצד שלושה מקבצי סימפטומים נוספים: בעיות בוויסות הרגשי, דימוי עצמי שלילי וקשיים ביצירה ובשמירה על קשרים בין-אישיים.

טיפול בפוסט טראומה מורכבת

יעילות טיפול בפוסט טראומה מורכבת דורשת בדרך כלל שילוב של גישות טיפוליות המותאמות למורכבותה:

טיפול תרופתי: תרופות נוגדות דיכאון, תרופות נגד חרדה או מייצבי מצב רוח.

טיפול נפשי: טיפול פסיכולוגי או פסיכיאטרי ארוך טווח נועד לסייע לחולה ללמוד כיצד להגיב לתסמינים ולזיכרונות טראומטיים, להחזיר את האמון שלו באחרים וליצור קשרים בריאים. בין הטיפולים הנהוגים: טיפול קוגניטיבי התנהגותי (CBT), עבודה דרך זיכרונות של הטראומה תוך תנועות עיניים שמסייעות למוח לעבד טוב יותר את הזיכרונות, טיפול דיאלקטי-התנהגותי (DBT) שנועד ליצור שינוי ביחס לתפיסת המטופל את עצמו ואת האחרים ומתמקד בוויסות רגשי. לצד אלה נהוגות קבוצות תמיכה של אנשים בעלי תסמונות דומות.

תרגול הוליסטי: טיפולים אלטרנטיביים משלימים עשויים לסייע בהרגעת הנפש, איזון מערכת העצבים והפחתת התסמינים, ומכאן שהם מומלצים על ידי פסיכיאטרים המטפלים בפוסט טראומה. מיינדפולנס, יוגה ותרגולים דומים מסייעים לחולה להפחית מתחים ולהתחבר מחדש לגופו.

טיפול בפוסט טראומה מורכבת בישראל

המספר ההולך וגדל של הסובלים מפוסט-טראומה בעקבות אירועי 7 באוקטובר הוביל להפעלת טיפול חדשני במרכז הרפואי אבידור מדיקל. שימוש בטכנולוגיית Medkey, בחדרי הטיפול Q-room, מסתייעת בטכנולוגיית האלקטרותרפיה – גירוי חשמלי המשמש את עולם הפיזיותרפיה ומיועד להקלה על כאבים, הרפיה וחיזוק השרירים. 

טיפול בחדרי הטיפול Q-room ובמיוחד השימוש בטכנולוגיית Medkey נמצא כיעיל עבור סובלים מתסמונת PTSD. הטיפול עשוי לסייע בהורדת רמת הורמוני לחץ, ובהתמודדות עם התסמינים הפיזיולוגיים והנפשיים הנלווים.  

מאז, ה-7 באוקטובר, החלטנו באבידור מדיקל, לגייס את צוות מומחי Q-room על מנת לתת מענה לטיפול במספר ההולך וגדל של סובלים מ-PTSD. חדרי הטיפול הממוקד בכאב משלבים טכנולוגיית אלקטרותרפיה (גירוי חשמלי) העוזרת בוויסות ואיזון איכותי של מערכת העצבים. פעילות זו נעשתה במשותף עם הצוותים באוסטרליה ובגרמניה ונבנה עבור הטיפול פרוטוקול מתאים. בסניף Q-room המרכזי הגענו להישג מרשים של 65 אחוזים מהמטופלים שדיווחו על הטבה בעקבות הטיפול שעברו. 

התמונה הקלינית המתקבלת במהלך ובמיוחד לאחר הטיפול כוללת שיפור במספר תחומים:

  • שחרור בנקודות לחץ, בשרירים מכווצים שונים. המטופל משנה את יציבתו ומנח גופו המתוח ומכווץ למנח יותר משוחרר וטבעי.
  • רוב המטופלים חשים תחושת רוגע ובמקרים רבים נמדדה ירידה מסוימת והתייצבות בלחץ הדם ובדופק.
  • המטופלים דיווחו על שיפור בעומק וברציפות השינה.
  • נוצר הוֹמֵאוֹסְטָזִיס – אִזיּוּן, כלומר מצב שבו התנאים הפיזיקליים והכימיים השוררים בתוך גוף המטופל נשמרים ברמה יציבה שמתאימה לפעילותו המיטבית, באמצעות תהליכי ויסות ביוכימיים–מטבוליים.

הטיפול קצר המועד (מומלצים שני טיפולים שבועיים במשך ארבעה שבועות) והלא חודרני מביא את בשורת הסיוע לסובלים מתסמונת פוסט-טראומה בדרך ייחודית וחדשנית. לייעוץ וקביעת תור באחד משמונת הסניפים של Q-room ברחבי הארץ התקשרו: 076-599-7427

לשיפור באיכות החיים קבעו תור:

הטכנולוגיות של Q-ROOM

High power laser
טיפול לייזר ממוקד ויעיל
לנקודות כאב

מכשיר לטיפול בכאב

Medkey
טיפול טכנולוגי חדשני לאיתור ומיגור כאבים חדים או כרוניים

מכשיר לטיפול בכאב

Pro bio scanner
סריקה חדשנית לזיהוי מוקדי הכאב המדויקים

מכשיר לטיפול בכאב

Physiokey
טיפול טכנולוגי חדשני להקלה בכאבים בצורה ממוקדת

מכשיר לטיפול בכאב

3D scan
טכנולוגיית סריקה חדשנית להזמנת מדרסים

אבחון כאב
Call Now Button