האם אתם חשים בכאבים בעקב באופן קבוע? האם הכאבים מופיעים בעיקר בדריכה הראשונה ונעלמים בהדרגה לאחר מספר דקות של הליכה?
אם עניתם בחיוב על שתי שאלות אלו, כנראה שאתם סובלים מדורבן העקב.
מהו דורבן העקב?
לא מדובר באותו בעל חיים בעל קוצים דוקרניים, אלא בדלקת ברצועה הראשית בכף הרגל, הקרויה “Plantar Fascia”.
מכאן שם הפתולוגיה “Plantar Fasciitis”. התופעה נפוצה יותר בקרב נשים מאשר אצל גברים.
דורבן העקב הוא למעשה דלקת ברצועת ה”Plantar Fascia”, המתוחה בתחתית כף הרגל. רצועה זו מחברת בין עצם העקב (Calcaneus) והיא פרושה בצורת מניפה ומתחברת אל עצמות הבהונות (Metatarsals).
תפקידה של הרצועה, בין היתר, הוא לבלום זעזועים בזמן הליכה, ריצה ובכלל. לעיתים, כאשר אנו מעמיסים עליה, היא נמתחת יתר על המידה ומתפתחים בה קרעים מיקרוסקופיים המביאים למצב דלקתי.
לעיתים יש תהליך הסתיידות, ממנה מתפתח זיז גרמי בעצם העקב, בו ניתן להבחין באמצעות צילום רנטגן. זיז זה קרוי Heel Spur. הזיז נראה כמו קוץ ומכאן זכה לכינויו בפי רבים – דורבן.
בניגוד למה שרבים חושבים, הזיז הוא אינו הגורם הראשי לכאב, אלא הימצאות הדלקת ברצועה המחוברת אליו. הוא אף אינו מופיע בכל המקרים.
עוצמת הכאב הנגרמת כתוצאה מהדלקת עלולה להיות בינונית עד קשה ביותר ויכולה לגרום לקושי ניכר בהליכה, לצליעה ולעיתים אף לקושי רב לדרוך על הרגל בכלל.
ללא הטיפול המתאים עלולה הבעיה להפוך כרונית, להשפיע על איברים סמוכים, לגרום לפגיעה תפקודית משמעותית לטווח הארוך, ובמקרים קיצוניים – לחייב התערבות כירורגית (ניתוח).
מהם הגורמים לדורבן העקב?
במילה אחת – עומס.
עמידה ממושכת (במיוחד על משטחים קשים), פעילות ספורטיבית אינטנסיבית – צעדות מרובות, ריצות במידה לא מבוקרת, מבנה כף רגל שטוחה או קשתות גבוהות במיוחד, משקל גוף כבד או העלאה פתאומית במשקל, ועוד.
מהם הפתרונות לדורבן העקב?
ישנן צורות רבות לטפל בדורבן:
מנוחה, התאמת מדרסים, נעל נכונה, תרגילי פיזיותרפיה, הנחת קומפרסים קרים על איזור הדלקת, אביזרים אורטופדיים ייעודיים, תרופות לפי מרשם רופא, זריקות, טיפול בגלי הלם וניתוח.
אף אחד לא רוצה להגיע לחדר הניתוח כל כך מהר. על כן יש לטפל קודם כל בעזרת האופציות האחרות ולדאוג להגיע לאנשי מקצוע טובים.
חשוב לדעת: דורבן העקב היא פתולוגיה שכיחה מאוד. אנשים רבים נוטים לעיתים לחכות ולא לטפל בבעיה. שימו לב: ככל שתחכו, הבעיה תיהפך כרונית יותר, כואבת יותר ויהיה קשה יותר לצאת ממנה. לכן גשו לאורטופד מומחה כף רגל ובקשו הכוונה.
הטיפול הנכון ברוב המקרים יהיה שילוב של כמה מהפתרונות גם יחד ולא רק אחד מהם. נסביר בהרחבה על חלקם.
מנוחה: כאשר יש דלקת (לא רק בעקב, אלא בכל מקום בגוף), הדבר הראשון שצריך לעשות הוא להוריד עומסים ולתת לאזור הפגוע לנוח. דוגמא נפוצה למצב בו אדם לא נח כפי שהוא צריך – אנשים המרבים לעשות צעדות או ספורט ואשר מתקשים לעצור את הפעילות. דבר זה גורם לנזק מצטבר ולהחמרת המצב.
מדרסים: על מנת להוריד עומסים מהרצועה המודלקת יש צורך ראשוני ומיידי לתמוך בה ולתת לה לנוח, כיוון שבאופן טבעי ובמצבה הרגיל היא במצב מתוח תמידי. זוהי פעולה שרק מדרס יכול לעשות. לא כדאי לדחות את הטיפול במצב כיוון שהוא רק יחמיר. גשו בהקדם האפשרי לפגישת ייעוץ וטפלו בבעיה.
נעל נכונה: נעל ספורט תענה על הצורך ברוב המקרים.
התכונות החשובות שצריכות להתקיים בנעל הן:
1. סוליה קשיחה, שאינה מתתכופפת בקלות.
2. “רוקר” – כלומר שחרטומה (החלק הקדמי מתחת לבהונות) מורם כפי מעלה.
נעליים בעלות תכונות אלו תסייענה לכף הרגל לעבור מצעד אחד לשני ללא מתיחה וקיפול של הרצועה המודלקת.
תרגילי מתיחה ופיזיותרפיה: פיזיותרפיה היא כלי חיוני במערך הפתרונות המוצעים לטיפול בדורבן. ישנם תרגילים המוצעים ע”י פיזיותרפיסטים העשויים להפחית משמעותית הן את הכאב והן את רמת הדלקת ובכך לסייע לפתרונה. דוגמאות לתרגילים: מתיחות לכף הרגל, לשרירי התאומים ולירך האחורית, הנחת קרח לאחר פעילות, גלגול כף הרגל על כדור לאורך הרצועה הפלנטארית, קינזיו – טייפינג.
אביזרים אורטופדיים להקלת כאבי הדורבן
ישנם שני סוגי אביזרים העשויים לסייע לכאבי הדורבן: סד לילה וגרב שטרסבורג.
סד לילה – אביזר אורטופדי המיועד לשימוש בזמן השינה, ומסייע בהקלה משמעותית בכאבים המורגשים בדריכה הראשונה בבוקר. אמנם יש לו כמה חסרונות בולטים ואין בו כמעט שימוש כיום.
החיסרון של הסד שהוא מוצר מסורבל, מגושם, כבד ולא נוח. כיום ישנו פתרון שעובד על אותו עיקרון אך הרבה יותר נוח, קל יותר ופשוט להרכבה: גרב שטרסבורג.
גרב שטרסבורג – אביזר אורטופדי לשימוש לילי בדיוק כמו הסד המגושם שהזכרנו מקודם, אך יותר ידידותי ופשוט. מדובר בגרב לכל דבר. בעת השימוש בה נשמר כיפוף קל של כף הרגל כלפי השוק (dorsiflexion) ונמנע הכיווץ של הרצועה הפגועה. מטופלים שנעזרו בגרב שטרסבורג מדווחים על הפחתה משמעותית בכאבים שחשו בבוקר, על קיצור בזמן הריפוי ועל צמצום הצורך בתרופות.